Indoor Hartje Drenthe Dressuur van vrijdag 28 december tot met donderdag 3 januari

Alle wedstrijden, ook de finales, zijn gratis te bezoeken. De manege is te vinden aan de Hoefslag in Beilen.

Hoefslag 20, 9412 BH Beilen

  

De dagindeling:
Woensdagavond 16 januari 2019 L paarden (2 parcoursen) Aanvang: 17.00 uur
Donderdagavond 17 januari 2019 M paarden (2 parcoursen)  Aanvang: 17.00 uur
Vrijdag 18 januari 2019 M, Z & ZZ paarden (1 parcours) Aanvang: 9.00 uur
Vrijdagavond 18 januari B finale aanvang 19.00 uur en de L finale aansluitend ongeveer 21.00 uur

Zaterdag 19 januari 2019 M, Z & ZZ pony’s 

Zaterdagavond 19 januari M Finale paarden gevolgd door de Grote Prijs van Beilen Z & ZZ Springen paarden

RUITERBAL

 


Toppers maken zich op voor Grote Prijs van Beilen

Tal van regionale topruiters hebben ingeschreven voor de Grote Prijs van Beilen, zaterdag 19 januari, het klapstuk van Indoor Hartje Drenthe. De springruiters in de klassen Z en ZZ maken dan onderling uit wie er met de hoofdprijs van het concours hippique in Beilen vandoor gaat. Verleden jaar was dat Laura Slager uit Staphorst en ook nu komt zij naar Beilen. Slager maakt er serieus werk van, want ze heeft met twee paarden in de klasse Z ingeschreven, ook haar paard La Serena, waarmee ze verleden jaar won.

De tegenstand is geducht want het zijn niet de minste deelnemers die in de Grote Prijs in de ring komen. Wereldtopper Marc Houtzager uit Rouveen komt naar de Grote Prijs, evenals zijn Oostenrijkse echtgenote Julia Kayser. De Mexicaanse crack Ernesto Canseco, rijdend voor de Friese VDL-stal, mag zich ook één van de kanshebbers voor de overwinning noemen.

Daan en Mariëlle van Geel uit Gees - Daan won in 2015 -  doen mee en ook Maureen Bonder (Schoonoord) die in Beilen al zegevierde in 2014 en 2016, is één van de gegadigden voor de winst. Renate Beuving uit Odoorn, drong verleden jaar in Beilen door tot de barrage en werd derde, doet opnieuw een gooi naar de winst. Albert Zoer (Echten), begin januari goed op dreef tijdens het concours in Zuidbroek, heeft ingeschreven, evenals Michael Greeve (Veeningen) en Lennard de Boer (de Wijk). De Boer werd een jaar geleden in dezelfde manege Drents Kampioen ZZ. Ook Job Oldenziel (Gieten) en Maaike ten Berg-Bijlsma (Rogat) komen in de ring.

Vanuit de organiserende vereniging Stroomruiters, staan Wim Pomp (Beilen) en

Bart Waninge (Geeuwenbrug) op de deelnemerslijst en voor eigen publiek hopen zij natuurlijk hoge ogen te gooien. Pomp is regerend Drents Kampioen klassen L en Z.

Het concours Indoor Hartje Drenthe kent dit jaar een grote belangstelling vanuit de hippische wereld. Voor het springen zijn totaal 1200 combinaties ingeschreven. Van de deelnemers die strijden in de zwaarste klassen ZZ en Z, zijn er respectievelijk 44 ZZ-combinaties en 74 Z-combinaties te zien.

De beste combinaties van die twee klassen komen op zaterdagavond 19 januari uit in de Grote Prijs van Beilen.

De Grote Prijs heeft in het verleden enkele grote namen als winnaar mogen noteren, zoals de huidige wereldtoppers Marc Houtzager in 2001 en Jur Vrieling in 1994. Bert-Jan Zuidema (Zuidwolde) wist de Grote Prijs maar liefst driemaal achtereen te winnen: 2010, 2011 en 2012. Hij staat ook dit jaar op de deelnemerslijst en misschien kan hij zijn vierde zege pakken.

De Grote Prijs van Beilen staat bij de noordelijke springruiters hoog aangeschreven, vandaar dat het concours ieder jaar weer een uitstekende bezetting kent.

Zaterdagavond 19 januari wordt eerst de finale voor M-combinaties verreden (start omstreeks 19.00) en later op de avond, omstreeks 21.00 uur, staat de Grote Prijs op het programma in de manege aan de Hoefslag in Beilen.

De wedstrijden zijn gratis toegankelijk voor het publiek. 


Floor van Manen de beste in ZZ-Licht

Met een prima gereden proef heeft Floor van Manen uit Emmen donderdagmiddag de dressuurklasse ZZL op haar naam geschreven bij Indoor Hartje Drenthe. In de manege van de organiserende vereniging Stroomruiters in Beilen behaalde ze met haar achtjarige Gregor (v Quarterback) een score van 245,5 punten. Ze bleef Marjan Hooge uit Ees daarmee tweeënhalve punt voor. Als derde eindigde Elviera Boverhof uit Glimmen met Virginia (v Vitalis). Zij kwam tot een score van 235,5 punten.

 

Winnares Floor van Manen was content met haar eerste overwinning in 2019. "Ik merkte dat het paard wel wat gespannen was, maar ze voerde de proeven goed uit. Het goede gevoel had ik al tijdens het inrijden. Hoewel Gregor in de wedstrijdring weer wat meer gespannen was, werd de proef prima gelopen en heeft weinig invloed gehad op mijn score."

Het duo is goed op elkaar ingespeeld, want Van Manen heeft Gregor inmiddels vijf jaar onder het zadel. Afgelopen jaar werd de 21-jarige Van Manen met Gregor Drents Kampioen indoor in de klasse Z2 en nu rijdt ze met dit paard in de ZZ Licht. Floor van Manen liet weten zelf erg gedreven te zijn. "Ik wil iedere wedstrijd winnen en bij de eerste van 2019 is mij dat gelukt", liet ze lachend weten.

Marjan Hooge, die met Fire, een nazaat van Jazz, tweede werd, weet waar ze moest toegeven op Van Manen. "Direct bij binnenkomst in de wedstrijdring was Fire schrikkerig en dat heeft mij een hogere score gekost. Gelukkig pakte Fire het ritme daarna prima op en in het tweede deel van de proef ging hij heel goed."

Marjan Hooge wist met een ander paard, Homerus P (v Negro), de vierde plek in de klasse ZZ Licht te pakken. Voor Hooge was het donderdag trouwens een drukke dag, want ze reed niet alleen twee paarden in de rubriek ZZ Licht, maar kwam later ook nog in actie in de klasse Z2, waarin ze vierde werd.

Jurylid Wytske Schuth liet weten dat in de klasse ZZ Licht de kwaliteit van de deelnemers prima was. "Goede paarden en prima presentaties, waardoor er goede beoordelingen konden worden gegeven", liet Schuth na afloop weten.

 

In de klasse Z2 ging de winst naar Floor Vos. De amazone uit Valthe zette met Happy-Feet DFV (v Johnson) een fraaie proef neer en kreeg daarvoor 238 punten. Ruimschoots meer dan Miriam Hollander uit Zwaagwesteinde, die met haar Friese paard Kop Jansen Johnny Cash (v Johnson) tot 224 punten kwam.

 

In het begin van de avond eindigde de klasse Z1 in een overwinning voor Janien de Lange van de Brinkruiters uit Annen. Met Hubertus kwam ze tot een score van 229 punten, vijf meer dan Geanne Kamping uit Meppen, die met Galazar in de ring kwam. Als derde eindigde Floor Vos uit Valthe met Indiana-Landa DFV met 223,5 punten. Erg verdienstelijk was het optreden van Marell Hilberts van de organiserende vereniging Stroomruiters uit Beilen. Op de rug van de Fries Jimmy Oet Oale Kloosterveen werd zij vierde met een puntentotaal van 222.

 

De komende dagen staat Indoor Hartje Drenthe in het teken van het springen. Het topnummer van het springen is op zaterdagavond 19 januari, wanneer de Grote Prijs van Beilen wordt verreden. Komende dinsdagavond is de finale van het springen van de Oostermoer Kei. Alle wedstrijden van Indoor Hartje Drenthe zijn gratis te bezoeken.


Wie wordt opvolger van Maaike ten Hoor bij de dressuurwedstrijden van het concours hippique Indoor Hartje Drenthe in Beilen. Donderdagmiddag 3 januari is dat bekend. De amazone uit Ruinen wist bij de vorige editie de klasse ZZ Licht op haar naam te schrijven. Dit jaar doet ze niet mee, dus kan een van haar collega’s de eerste plaats pakken.

Misschien Cecile Smit uit Yde, die verleden jaar net een half punt te kort kwam om Ten Hoor van de eerste plek te stoten. Smit werd begin dit jaar Drents kampioene in de ZZL. Ook kan de nog maar 21-jarige Marjan Hooge uit Ees de gevestigde orde verrassen. In oktober reed ze haar eerste wedstrijd bij de senioren en maakte direct indruk. Enkele jaren geleden was Hooge eerste op de wereldranglijst junioren. De topklasse ZZ Licht komt donderdag 3 januari voor het voetlicht. Deze wedstrijd is samen met Z1 en Z2 de derde selectiewedstrijd voor de Regiokampioenschappen van Drenthe.

Het dressuurprogramma van Indoor Hartje Drenthe in Beilen, een van de grootste indoorconcoursen van Drenthe, begint vrijdag 28 december met de paarden klassen L en M. Op 29 december komen de L2, M1 en M2 ponyruiters aan bod. Dit is tevens de derde selectiewedstrijd voor de Regiokampioenschappen Drenthe.

In het nieuwe jaar gaan de dressuurwedstrijden verder, op woensdag 2 januari met de B-paarden en de B en L1 pony’s.

De zware dressuurklassen staan donderdag 3 januari op het programma.  Naast de ZZ Licht zijn de deelnemers in de Z1 en Z2 actief. In beide klassen komt Ellen Wynia uit Steenbergen aan de start, al vele jaren een van de betere dressuuramazones van het Noorden. Net als Wynia heeft ook Floor Vos uit Valthe een druk programma op 3 januari, want zij komt in zowel de Z1 als de Z2 in actie. Enkele andere deelnemers zijn in de Z1 Nathalie Hof (Ruinen), Geanne Kamping (Meppen) en Anne Lehman (Koekange). In de Z2 start Lisa van Mensvoort (Groningen) en ook Marrit Reusien van Stal de Brinkhof in Dwingeloo.

Net als Ellen Wynia werkt ook Marjan Hooge een dubbelprogramma af. Zij start in de ZZ Licht en in de klasse Z2.

Zondag 30 december wordt in manege in Beilen de finale van de dressuur van de Oostermoer Kei verreden. De Oostermoer Kei is een aanlegtest voor 3- ,4- en 5-jarige dressuurpaarden en deze worden op 30 december beoordeeld door Andreas Helgstrand. Deze rijke Deen is een belangrijke wereldspeler op gebied van dressuurpaarden. Afgelopen jaar werd Helgstrand wereldkampioen tijdens het wereldkampioenschap Jonge dressuurpaarden in Ermelo. Op 30 december worden de meest talentvolle paarden aan het publiek getoond. Bij de dressuur van de Oostermoerkei doen ook leden van de Stroomruiters mee: Kris Lensing (Elp), Frans van den Heuvel (Schoonloo) en Marell Hilberts (Hooghalen).

Ruim een week later, dinsdag 8 januari, is de finale van het springen van de Oostermoer Kei. Topruiter Harrie Smolders zal die dag samen met Arjan Vos de jury vormen en zij beoordelen dan de jonge springpaarden van vier en vijf jaar oud. Vanuit de Stroomruiters doen Monique de Jong (Huis ter Heide) en Rolien Albring (Bruntinge) mee.

De manege van de Stroomruiters is te vinden aan de Hoefslag in Beilen en alle wedstrijden zijn gratis te bezoeken.


Bijna tweehonderd vrijwilligers steken eind december en begin januari hun handen flink uit de mouwen voor de 31-ste editie van het concours hippique Indoor Hartje Drenthe. In de prachtige manegehallen van de paardensportvereniging Stroomruiters in Beilen, zetten de vrijwilligers zich in voor vier dagen dressuur- en tien dagen springsport. Van parcourshulp tot kantinemedewerker moeten bijna 130 functies worden ingevuld tijdens het concours.

Tijdens het concours Indoor Hartje Drenthe komen enkele honderden deelnemers in de ring.

 

Alle wedstrijden, ook de finales, zijn gratis te bezoeken. De manege is te vinden aan de Hoefslag in Beilen.

Hoefslag 20, 9412 BH Beilen


 

 

 


Indoor Hartje Drenthe springen 2019

Vrijdag 4 januari 2019 B pony’s (2 parcoursen)
Zaterdag 5 januari 2019 L pony’s (2 parcoursen)
Vrijdagavond 11 januari 2019 BB & B paarden
(1 parcours voor het BB, 2 parcoursen voor de B)
Zaterdag 12 januari 2019 BB, B & L paarden
(1 parcours voor het BB, 2 parcoursen voor de B & L)
Zondag 13 januari 2019 B & L paarden (2 parcoursen)
Dinsdagavond 15 januari 2019 BB & B paarden
(1 parcours voor het BB, 2 parcoursen voor de B)
Woensdagavond 16 januari 2019 L paarden (2 parcoursen)
Donderdagavond 17 januari 2019 M paarden (2 parcoursen)
Vrijdag 18 januari 2019 M, Z & ZZ paarden (1 parcours)
 ’s avonds B & L Finale paarden
Zaterdag 19 januari 2019 M, Z & ZZ pony’s – ’s avonds M Finale paarden  gevolgd door de Grote Prijs van Beilen Z & ZZ Springen paarden

Voor de B & L paarden en pony’s zal dit concours een selectiewedstrijd zijn voor de regiokampioenschappen van Drenthe. De selectie zal gaan over 2 parcoursen in dezelfde klasse. De selectie voor de finale’s zal bij de B & L paarden gaan over 2 parcoursen. Bij het M op donderdag zal dit gaan over 2 parcoursen, bij het M, Z, ZZ op vrijdag zal het gaan over 1 parcours.

Inschrijfgeld: B & L pony’s 8 euro. M, Z, ZZ pony’s 9 euro.
                       B & L paarden 12,50  euro. M, Z, ZZ paarden 15,00 euro.
                      Finale B & L paarden 12,50 euro.
                      Finale M paarden & Grote prijs 15,00 euro.
Let op:
Opgave graag mailen naar glimburg@zonnet.nl, altijd met vermelding van combinatienummer, klasse, naam, adres en telefoonnummer of een volledig ingevuld inschrijfformulier.

VOL = VOL!
Wanneer je deelneemt aan ons concours ga je ermee akkoord dat er foto’s gepubliceerd kunnen worden van de combinatie.

Sluitingsdatum:
27 december 2018 voor pony’s B&L.
5 januari 2019 voor B t/m ZZ paarden & M t/m ZZ pony’s.